niedziela, 28 czerwca 2015

Warkocz z nutellą



Składniki:
Ciasto drożdżowe:
  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 7 g drożdży suchych
  • 125 ml mleka (pół szklanki)
  • 2 duże żółtka
  • 50 g cukru
  • 50 g masła, roztopionego
  • 16 g cukru wanilinowego 
Ponadto:
  • 1/2 - 2/3 szklanki nutelli, do posmarowania
Sposób przygotowania:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Ciasto rozwałkować na kwadrat o wielkości około 40 x 40 cm. Posmarować cienką warstwą nutelli. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą, złączyć końcówki. Umieścić na blaszce wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką, pozostawić w cieple do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).
Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć, przestudzić na blaszce, następnie przenieść na metalową kratkę. Polukrować.

Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 - 4 łyżki wrzątku
Składniki na lukier umieścić w naczyniu i rozetrzeć grzbietem łyżki do gładkości. Gęstość lukru regulować przez dodatek cukru pudru lub wody. 
Kolejny przepis ze strony "Moje wypieki". Smacznego.

3 komentarze:

Natalie pisze...

Gdyby nie ten lukier, to pożarłabym cały! Mniam ;)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Paulina pisze...

można i bez lukru ;-)

Olka pisze...

Ale te pasy nutellowe genialnie wyglądają. Mniam.

Przyciski Listonic