środa, 5 sierpnia 2015

Krokiety z pieczarkami i serem wg. Magdy Gessler


Składniki:
Naleśniki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki wody gazowanej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
Ubić jajka z odrobiną soli. Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać. Podnosząc łyżkę pionowo ciasto powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki.

Farsz
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 100 g sera 
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Pokroić pieczarki w drobną kosteczkę. Pokroić drobno cebulę, zeszklić na maśle i dodać pieczarki. Podsmażyć chwilę, zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Dodać ser, natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Wystudzić gotowy farsz. Nakładać na naleśniki farsz i zawijać w krokiety. Obtaczać w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na oleju, aż krokiety się ładnie przyrumienią. Przepis pochodzi ze strony "Smaki życia". Smacznego.

4 komentarze:

Jusia66 pisze...

Hmmm tylko jaki ten ser ma byc bo niema podane ??

Jusia66 pisze...

Hmmm tylko jaki ten ser ma byc bo niema podane ??

Unknown pisze...

Żółty ser.
Moja mama od dawna robi te krokiety.
Dusi pieczarki, studzi, a ser żółty ściera na tarku.
Na naleśnik daje farsz pieczarkowy i odrobinę startego sera.
W momencie smażenia krokieta ser żółty i tak się roztopi.
Te krokiety są pyszne :)
Kto raz spróbuje, będzie często robił, pomimo czasu ile trwa przygotowanie.
To ulubione danie mojego narzeczonego.
Pozdrawiam :)

Unknown pisze...

Żółty ser.
Moja mama od dawna robi te krokiety.
Dusi pieczarki, studzi, a ser żółty ściera na tarku.
Na naleśnik daje farsz pieczarkowy i odrobinę startego sera.
W momencie smażenia krokieta ser żółty i tak się roztopi.
Te krokiety są pyszne :)
Kto raz spróbuje, będzie często robił, pomimo czasu ile trwa przygotowanie.
To ulubione danie mojego narzeczonego.
Pozdrawiam :)

Przyciski Listonic