Składniki:
- 300 g upieczonej zmiksowanej dyni
- 1 świeża pomarańcza (sok i skórka z pomarańczy)
- 100 ml mleka
- 100 g masła
- 2 jajka
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 150 g cukru
- 1 bydyń śmietankowy (proszek)
- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych
Sposób przygotowania:
Upiec i zmiksować dynię wraz z mlekiem i sokiem z pomarańczy na gładki mus. Roztopić masło w misce, ostudzić i roztrzepać rózgą z jajkami oraz skórką z pomarańczy. Dodać mus dyniowy i wymieszać.
Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, cukier, i proszek budyniowy, wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać (delikatnie i powoli łyżką, tylko do pierwszego połączenia się składników).
Nałożyć równe porcje ciasta do papilotek, na środku położyć pełną łyżeczkę powideł. Cienkim patyczkiem zrobić "ósemkę" rozprowadzając mus w fantazyjny wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni ) i piec przez 25 - 30 minut do suchego patyczka. Przepis pochodzi ze strony "Kwestia Smaku", życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz