Składniki:
Ciasto
- 800 g mąki typu 00
- 2 łyżeczki soli
- 1 saszetka drożdży suszonych (7 g)
- 2 łyżki płynnego miodu
- 120 ml oliwy
Sos pomidorowy
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1/2 pęczka świeżej bazylii, listki
- 500 ml passaty lub puszka pomidorów
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Sposób przygotowania:
Nie ukrywam że ciasto na pizze robię przy pomocy robota kuchennego. Na niskich obrotach miksuję wszystkie składniki oprócz oliwy z oliwek. Po minucie dodaję oliwę cały czas miksując przez około 5-7 minut. Ciasto powinno być wilgotne, gładkie i elastyczne. Przełożyć do naoliwionej miseczki, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie można zrobić sos. Posiekaną cebulę smażymy na oliwie, aż będzie miękka. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz. Posiekać drobno listki bazylii, dodać razem z oregano i passatą pomidorową. Można zmiksować jeśli chcemy gładki sos.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 4 równe części i rozwałkować na okrągłe placki. Na nie dajemy sos pomidorowy i dodatki jakie lubimy. Smacznego.
Kiedy ciasto wyrośnie, wyłożyć na posypany mąką blat, podzielić na 4 równe części i rozwałkować na okrągłe placki. Na nie dajemy sos pomidorowy i dodatki jakie lubimy. Smacznego.
1 komentarz:
ciągle szukam idealnego ciasta do pizzy. muszę wypróbować Twój przepis :)
Prześlij komentarz