niedziela, 30 października 2011

Racuszki z jabłkami



Składniki:
Ciasto
  • 3 jabłka 
  • 150g.mąki
  • 120ml.mleka
  • 50ml.wody gazowanej
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść płatków migdałowych / opcjonalnie
Karmelizowane owoce
  • 2 banany
  • 3 jabłka, obrane
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru


Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać ,dodać mleko,wodę ,olej, żółtka, wymieszać i dokładnie wymieszać. Dodać jabłka pokrojone w kostkę (jeśli ktoś lubi można dodać płatki migdałowe) . Białka ubić i dodać do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z karmelizowanymi owocami. Można również podawać poprostu posypane cukrem pudrem. Banany i jabłka pokroić w plasterki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy  cukier. To wszystko przez chwilę gotujemy. Układamy owoce, smażymy przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Podajemy do usmażonych racuchów. Smacznego.

5 komentarzy:

forum kulinarne pisze...

Wyglądają naprawdę smakowicie.

slyvvia pisze...

Uwielbiam wszystkie racuszki. Wyglądają świetnie :D

asieja pisze...

takie słodkie racuszki to dopiero potrafią uprzyjemnic posiłek!

burczymiwbrzuchu pisze...

Dawno nie jadłam racuszków, muszę to koniecznie zmienić! Twoje wyglądają wspaniale!

Karmel-itka pisze...

jaki złociste!
kwintesencja racuszkowych wariacji!
uwielbiam ;]


http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com

Przyciski Listonic