Składniki:
Ciasto
Sposób przygotowania:
- 3 jabłka
- 150g.mąki
- 120ml.mleka
- 50ml.wody gazowanej
- 2 łyżki oleju
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru
- 1 mały cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- garść płatków migdałowych / opcjonalnie
Karmelizowane owoce
- 2 banany
- 3 jabłka, obrane
- 50 g masła
- 50 g cukru pudru
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać ,dodać mleko,wodę ,olej, żółtka, wymieszać i dokładnie wymieszać. Dodać jabłka pokrojone w kostkę (jeśli ktoś lubi można dodać płatki migdałowe) . Białka ubić i dodać do ciasta. Wszystko delikatnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z karmelizowanymi owocami. Można również podawać poprostu posypane cukrem pudrem. Banany i jabłka pokroić w plasterki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy cukier. To wszystko przez chwilę gotujemy. Układamy owoce, smażymy przez chwilę i zdejmujemy z ognia. Podajemy do usmażonych racuchów. Smacznego.
5 komentarzy:
Wyglądają naprawdę smakowicie.
Uwielbiam wszystkie racuszki. Wyglądają świetnie :D
takie słodkie racuszki to dopiero potrafią uprzyjemnic posiłek!
Dawno nie jadłam racuszków, muszę to koniecznie zmienić! Twoje wyglądają wspaniale!
jaki złociste!
kwintesencja racuszkowych wariacji!
uwielbiam ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Prześlij komentarz