czwartek, 5 lutego 2015

Szarlotka wg Magdy Gessler


Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 200 g masła
  • 350 g mąki
  • szklanka cukru ( ja dałam pół szklanki )
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cynamonu
  • szczypta soli
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, żółtka połowę cukru i szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto. Gotowe zwijamy w folię i wkładamy do lodówki na 
2 godziny. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dusimy razem z pozostałym cukrem i cynamonem. Bierzemy 2/3 ciasta i wykładamy nim spód tortownicy, następnie zapiekamy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Uduszone jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta i pieczemy jeszcze 40 minut. Szarlotkę podajemy ciepłą z lodami waniliowymi.

5 komentarzy:

ILoveBake.pl pisze...

od Magdy biorę i nie pytam o nic ;)

Marzusia pisze...

A na jaką foremkę ten przepis?

BellaLup pisze...

Zrobiona! Nieco przepis zmodyfikowałam. Mąka pszenna została zastąpiona mąką orkiszową razową typ 2000, zamiast cukru poszły w ruch tylko 3 łyżki ksylitolu (nieco brakowało słodkości ;)), jabłka obeszły się bez duszenia, tylko starkowane i wymieszane z 3 łyżkami mąki ziemniaczanej.
Ciasto zagościło w średniej tortownicy - 25-26 cm i nieco dłużej się piekło by przyrumienić apetycznie wierzch. Delikatne, sycące ciasto akurat do popołudniowej kawki, a dla większych smakoszy nawet jako dodatek do śniadania :)
Dziękuję za przepis! Miłego dnia i powodzenia w dalszym pichceniu i degustacji smakowitości :))

Unknown pisze...

Potem pieczemy max 20 minut a nie 40 bo sie spali. Robie za kazdym razem pycha!!!

Kamila Skomiał pisze...

a proszek do pieczenia?:)

Przyciski Listonic