
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego pokrojonego w 3 cm kostkę
- 1 łyżka mąki
- 4 duże cebule
- 220 ml czerwonego wina
- 2 ząbki czosnku
- ojej do smażenia
- 1 liść laurowy
- 500 g małych ziemniaków
- 3 marchewki
- puszka krojonych pomidorów
- świeży tymianek
- posikana natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
Tę potrawę przygotowałam w szybkowarze ale jeśli będziemy wołowinę dusić odpowiednio dłużej możemy to zrobić w tradycyjny sposób.
Rozgrzać olej w szybkowarze, dodać pokrojoną w ćwiartki cebulę. Kiedy cebula zbrązowieje dodać pokrojoną w kostkę wołowinę, wymieszać i oprószyć wszystko łyżką mąki. Smażyć całość około 5 minut, następnie dodać wino, czosnek i zioła. Zamknąć szybkowar i jak zacznie działać dusić wszystko 20 minut. Po tym czasie otworzyć pokrywkę szybkim sposobem dodać ziemniaki i ponownie zamknąć i dusić 10 min. Po raz kolejny otwieramy szybkowar by dodać marchewkę. Tym razem dusimy 5 min. Na koniec otwieramy szybkowar naturalną metodą, wszystko mieszamy i podajemy z posiekaną natką pietruszki. Życzę smacznego.
2 komentarze:
wołowina jest ciężka w przygotowaniu, zastanawiam się ile trzebaby ją dusić w tradycyjny sposób by była miękka i "do pogryzienia" :)
myślę że około 1,5 - 2 godzin na wolnym ogniu, pozdrawiam
Prześlij komentarz