
Składniki:
- 750 g krewetek królewskich
- 1 łyżka oleju
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki posiekanego drobno imbiru
- 1 łyżka mielonego kminku
- 1 łyżka mielonej kolendry
- 2 czerwone papryczki chili
- 400 ml mleka kokosowego
- 125 ml wody
- 500 g kapusty chińskiej choy sum
- 2 łyżki posiekanej świeżej kolendry
- ugotowany ryż do podania
Sposób przygotowania:
Oczyścić krewetki, na patelni na rozgrzanym oleju usmażyć cebulę, czosnek i imbir (około 3 min). Następnie wsypać przyprawy - kminek, kolendrę i posikaną papryczkę chili. Po chwili wlać mleczko kokosowe wymieszane z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na wolnym ogniu około 5 minut aż sos zgęstnieje. Teraz należy dodać krewetki i grubo posiekaną kapustę chińska, wszystko trzymać jeszcze na ogniu około 5 minut aż krewetki zmienią kolor. Tak przygotowane ganie podawać z ugotowanym ryżem posypując posikaną kolendrą. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz