sobota, 29 października 2011

Smażony ser z żurawiną



Składniki:
  • 350 g twardego żółtego sera ( ementaler lub edamski)
  • 2 jajka
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/2 łyżeczka oregano
  • 1/2 łyżeczka bazylii
  • szczypta soli
  • 2-3 łyżeczki żurawin do mięs i serów 
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania:
Bułkę tartą mieszamy z przyprawami a jajka roztrzepujemy. Ser należy pokroić na grube plastry, nie cieńsze niż pół centymetra. Bułkę tartą wysypać na oddzielny, suchy talerz, ser maczać w jajku, następnie przekładać do bułki tartej, w której należy obtoczyć go dokładnie ze wszystkich stron. Następnie powtórzyć czynność znów maczając ser w jajku i bułce. Tak gruba warstwa panierki zabezpieczy ser przed wylaniem, kiedy roztopi się na patelni. Rozgrzewamy olej na patelni i na małym ogniu smażymy sery z obu stron na złoty kolor. Smażone sery podajemy z odrobiną żurawiny oraz  z delikatną sałatą - polecam sałatkę z  rukolą i pomarańczą. Smacznego

8 komentarzy:

flusso pisze...

Uwielbiam takie cuda :)

aga pisze...

cudo!!! taki ciagnacy ser, a do tego zurawina... pysznosci:)

burczymiwbrzuchu pisze...

To jest danie, które absolutnie uwielbiam! Gdyby to nie było takie tuczące, to mogłabym już do końca życia nie jesc nic innego:)

M. pisze...

o rety, ale to musi być pyszne!

Anonimowy pisze...

Pyszne! Właśnie skończyłam zjadać :)Dziękuję za przepis.

Chocoholiczka pisze...

Pyszności i na dodatek pięknie ujęte ;) Camembert pewnie też by się dobrze spisał :)

Arvén pisze...

Smażonym serem można mnie przekonać do wszystkiego :P Zwłaszcza gdy występuje w towarzystwie żurawiny i wygląda TAK cudownie!

Anonimowy pisze...

Witam

Smażony ser jak również sos tatarski,kofole i inne produkty z Czech można zakupić na : http://czecholand.pl/

Smacznego
Pozdrawiam

Przyciski Listonic