Składniki:
- 350 g twardego żółtego sera ( ementaler lub edamski)
- 2 jajka
- 5-6 łyżek bułki tartej
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczka oregano
- 1/2 łyżeczka bazylii
- szczypta soli
- 2-3 łyżeczki żurawin do mięs i serów
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Bułkę tartą mieszamy z przyprawami a jajka roztrzepujemy. Ser należy pokroić na grube plastry, nie cieńsze niż pół centymetra. Bułkę tartą wysypać na oddzielny, suchy talerz, ser maczać w jajku, następnie przekładać do bułki tartej, w której należy obtoczyć go dokładnie ze wszystkich stron. Następnie powtórzyć czynność znów maczając ser w jajku i bułce. Tak gruba warstwa panierki zabezpieczy ser przed wylaniem, kiedy roztopi się na patelni. Rozgrzewamy olej na patelni i na małym ogniu smażymy sery z obu stron na złoty kolor. Smażone sery podajemy z odrobiną żurawiny oraz z delikatną sałatą - polecam sałatkę z rukolą i pomarańczą. Smacznego
8 komentarzy:
Uwielbiam takie cuda :)
cudo!!! taki ciagnacy ser, a do tego zurawina... pysznosci:)
To jest danie, które absolutnie uwielbiam! Gdyby to nie było takie tuczące, to mogłabym już do końca życia nie jesc nic innego:)
o rety, ale to musi być pyszne!
Pyszne! Właśnie skończyłam zjadać :)Dziękuję za przepis.
Pyszności i na dodatek pięknie ujęte ;) Camembert pewnie też by się dobrze spisał :)
Smażonym serem można mnie przekonać do wszystkiego :P Zwłaszcza gdy występuje w towarzystwie żurawiny i wygląda TAK cudownie!
Witam
Smażony ser jak również sos tatarski,kofole i inne produkty z Czech można zakupić na : http://czecholand.pl/
Smacznego
Pozdrawiam
Prześlij komentarz