poniedziałek, 18 czerwca 2012

Kalmary w sosie zielonym


Składniki:
  • 1 oczyszczony, duży kalmar ( polecam świeży, mrożony wyjdzie gumowaty)
  • mąka do panierowania
  • pieprz
  • olej do smażenia
Sos zielony
  • pęczek bazylii
  • pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy
  • sól, pieprz, cukier, cytryna

Sposób przygotowania:
Składniki sosu zmiksować, powinien powstać gęsty zielony sos. Kalmara pokroić w cieniutkie paseczki. Posypać pieprzem i obtoczyć w mące. Smażyć bardzo krótko na gorącym oleju ( ja smażyłam po 2 min z dwóch stron).  Osączyć na papierze i wymieszać z sosem. Gorące kalmary podawać na podsmażonych plastrach ziemniaków. przepis pochodzi z programu "Para w kuchni" z Kuchni tv. Smacznego.

2 komentarze:

katie pisze...

Przypominają mi pobyt w Hiszpanii, tam były podawane w panierce. Przepyszne :)
Pozdrawiam!

Anonimowy pisze...

Do smażenia, nawet krótkiego, tylko olej rzepakowy - najzdrowszy i bardzo dobrze znosi wysokie temperatury :) Z tym zielonym sosem wyglądają pysznie!

Przyciski Listonic