Składniki:
Na zaczyn (wieczór wcześniej) - 65g mąki pszennej chlebowej
- 5g mąki żytniej
- 45g wody
- 2 łyżki aktywnego zakwasu
Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.
Ciasto właściwe
Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą. Przykryć folią, pozostawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, wymieszać (ja zrobiłam to mikserem). Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co godzinę.
Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb ponacinać. Piec w temperaturze 220ºC przez
- 365 g mąki pszennej chlebowej
- 20g mąki żytniej
- 220g wody
- 10g soli
- zaczyn z poprzedniego dnia
Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą. Przykryć folią, pozostawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, wymieszać (ja zrobiłam to mikserem). Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co godzinę.
Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb ponacinać. Piec w temperaturze 220ºC przez
40 - 45 minut. Studzić na kratce. Przepis pochodzi z bloga "Smaki Alzacji". Smacznego.
3 komentarze:
Wspaniały chlebuś :-)
Ale pyszny chlebus :P juz sie doczekac nie moge
Właśnie wyszedł z piekarnika :)
Piekłam w szklanym naczyniu i niestety spód i boki przywarły ale to mój pierwszy chleb na zakwasie bez drożdży - WYSZEDŁ WSPANIALE. Jutro znów zrobię tylko nie w foremce a na blasze :)
Dziękuję za przepis
Prześlij komentarz