środa, 1 lipca 2015

Chleb pszenny na zakwasie



Składniki:
Na zaczyn (wieczór wcześniej)
  • 65g mąki pszennej chlebowej
  • 5g mąki żytniej 
  • 45g wody
  • 2 łyżki aktywnego zakwasu
Wszystkie składniki wymieszać. Przykryć folią spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 12 godzin.

Ciasto właściwe
  • 365 g mąki pszennej chlebowej
  • 20g mąki żytniej 
  • 220g wody
  • 10g soli
  • zaczyn z poprzedniego dnia
Mąkę pszenną wymieszać z mąką żytnią i wodą. Przykryć folią, pozostawić na 30 minut. Po tym czasie dodać sól i zaczyn, wymieszać (ja zrobiłam to mikserem).  Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 2,5 godziny, składając je dwukrotnie co godzinę.
Z ciasta uformować bochenek, umieścić w koszu do wyrastania, posypanym mąką. Pozostawić na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem chleb ponacinać.  Piec w temperaturze 220ºC przez 
40 - 45 minut.  Studzić na kratce. Przepis pochodzi z bloga "Smaki Alzacji". Smacznego.

3 komentarze:

Marzena Szkodzińska pisze...

Wspaniały chlebuś :-)

Marcin Dorota pisze...

Ale pyszny chlebus :P juz sie doczekac nie moge

Anna Fadrowska pisze...

Właśnie wyszedł z piekarnika :)
Piekłam w szklanym naczyniu i niestety spód i boki przywarły ale to mój pierwszy chleb na zakwasie bez drożdży - WYSZEDŁ WSPANIALE. Jutro znów zrobię tylko nie w foremce a na blasze :)
Dziękuję za przepis

Przyciski Listonic